Pisica fara zambet am mai vazut, dar zambet fara pisica?

Vreau sa-ti spun ca mi-a placut intotdeauna Lewis Carroll si ca as putea reciti de „n” ori Alice in Tara Minunilor fara sa ma plictisesc.
In plus, in functie de dispozitia sufleteasca si uneori si in functie de context, mi se pare ca povestea asta incepe sa aduca ba cu o poveste de viata ba cu o poveste din business.
Cum naiba poate semana cu o poveste din business? Stai sa vezi…
Ei bine, mi se intampla de multe ori sa ma confrunt cu sloganul conform caruia numai atitudinea conteaza la un om sau cu varianta lui indulcita “la un om atitudinea este cea mai importanta”.
Peste tot se cauta oameni „with the right attitude” si se considera ca daca are atitudinea potrivita restul se poate construi pe parcurs sau eventual vine de la sine…
M-a surprins mereu cand am auzit asta de la oameni pe care-i admir.
Sa fie clar, si eu cred in atitudinea deschisa si pozitiva dar nu pot sa fiu de acord sa nu pun langa ea cunostinte si abilitati.
Inteleg sa-ti bazezi selectia doar pe atitudine la un junior (desi si el ar trebui sa stie una alta daca a facut o scoala ceva) dar dincolo de juniorat cred ca nu mai poti face asta.
La urma urmei daca doar atitudinea conteaza …atunci de ce naiba mai facem scoli, de ce ne mai indesam mintea cu fel de fel de cunostinte, de ce ne mai bagam pielea in fel de fel de experiente mai mult sau mai putin sangeroase, de ce ne-o mai luam peste bot invatand lectii de baza, de ce naiba ne mai trezim noptile invartind la viteza maxima rotile cunostintelor pe care le-am acumulat pentru a gasi solutii unor probleme fel de fel?
Atitudinea goala de continut e foarte des in pericolul de a devia spre pupincurism iertata-mi fie expresia. Deviaza si spre tupeu maxim, spre vorbitul evaziv, spre pasarea treburilor tot timpul catre altcineva.
Limitandu-ne la atitudine ar fi ca si cum am da la cheie intr-un Ferarri minunat ….dar fara motor.
Ori de cate ori m-am intalnit cu atitudine nesustinuta de cunostinte si abilitati mi-a venit mereu in minte intrebarea asta minunata a lui Lewis Carroll: Zambet fara pisica?

5 responses to “Pisica fara zambet am mai vazut, dar zambet fara pisica?

 1. Buna intrebare dar motivul clasic pentru care atitudinea conteaza este foarte simplu: daca atitudinea nu e buna/aliniata la valorile echipei/companiei, ca sa o schimbi costa si dureaza mai mult decat sa adaugi niste abilitati unei persoane din echipa ta. De ce facem cursuri? Pentru ca avand deja atitudinea buna/corecta/cautata de cei care ne-au angajat, trebuie sa ne imbunatatim partea de abilitati.

 2. Eu cred altceva: atitudinea de cele mai multe ori este afisata pe la interviuri (ca un sablon). Si in acest caz, in final, nu vei avea nici atitudine dar nici competenta. Cred ca angajatorii ar trebui sa se bata pentru oamenii competenti care, fiind si mai destepti, isi aliniaza atitudinea la valorile companiei. Asa le vei avea pe amandoua si chiar imediat.

 3. marianaiosif

  @Adrian
  Cred ca cel mai repede iei teapa pe atitudine intr-un interviu cu persoane necunoscute. Eu care am luat o teapa monumentala alegand in trecut pe cineva doar pe atitudine …acum suflu si in iaurt. Daca nu-mi dovedeste ca stie si despre ce e vorba in povestea in care vrea sa intre nu ma convinge.
  Cand vorbim insa de persoane cunoscute, cu care am lucrat in alte companii atunci lucrurile se schimba total.

 4. Elena Udrea e un bun exemplu pentru atitudine si atit. Bun articol.

 5. Ai dreptate! Atitudinea nu poate suplini cunoştinţele, dar cultura generală poate substitui atitudinea!
  http://zahdiva1.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s